• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Materiał na bonsai-drzewka owocowe z nasion
Jako,że to mój pierwszy post na tym forum to ładnie się przywitam:Witam Smile .Od jakiegoś czasu chodzi za mną pomysł zrobienia bonsai.Sama sztuka podoba mi się od dawna,ale ni miałem czasu zrobić wszystkiego od początku,a wiem,że kupienie jakiejś imitacji w markecie mnie nie satysfakcjonuje.

Do rzeczy.Niedaleko mnie na wiosce jest wyburzony dom wybudowany świeżo po wojnie,jednak to co po nim pozostało to sad(dawno zdziczały oczywiście)Rosną w nim jakies bardzo stare odmiany owoców,w tym miniaturowe gruszki(ok 5 cm długości) i śliwki.Zastanawia mnie,czy nasiona zebrane z tych owoców nadawały by się na zrobienie drzewka bonsai.Jak myślicie?Jeżeli uważacie,że tak to jak się do tego zabrać?Szukałem w internecie,ale jest dużo sprzecznych informacji o wysiewaniu drzew owocowych,więc prosiłbym was o podanie jakiejś instrukcji dla tych dwóch gatunków Smile
  Odpowiedz
req napisał(a):Jako,że to mój pierwszy post na tym forum to ładnie się przywitam:Witam Smile
No to witaj :-)
req napisał(a):czy nasiona zebrane z tych owoców nadawały by się na zrobienie drzewka bonsai
Prawdopodobnie będą się nadawały. Wyhodowanie z niego rośliny którą można zacząć kształtować zajmie spooooro czasu. Ukształtowanie czegoś co można nazwać bonsai to kolejne długie lata. Pomyśl więc może o zakupie krzaka w okolicznej szkółce a szybciej będziesz mógł się cieszyć "zgrabną" rośliną.
  Odpowiedz
Drzewa owocowe są trudne do utrzymania jako bonsai. Przeważnie też trzyma się je dla ładnych kwiatów i później owoców i praktycznie nic poza tym. Jeżeli chcesz uprawiać je z nasion w/w czas na czekanie na materiał zajmie wieki i będzie obejmował szczepienie - jeżeli chciałbyś przyspieszyć czas oczekiwania na kwiaty.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości