• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jabłoń Malus Everest - problem z liśćmi
Witam
Może ktoś się orientuje co może być przyczyną, iż liście (pierwszego rzutu) jabłoni zawijają się do środka, jak na pierwszych trzech zdjęciach :?: . Analogiczna sytuacja miała miejsce w ub r., wtedy jednak jabłoń została przesadzona do płaskiej donicy i korzonki zostały nieco przycięte. Kiedy więc pojawiły się takie dziwne liście uznałem, że to skutek uszkodzenia systemu korzeniowego. Drugi rzut liści po kwitnieniu był już ok (czwarte zdjęcie z października ub r.). Zastanawiam się czy to może mieć jednak związek z kwitnieniem - roślina nie daje rady obsłużyć produkcji kwiatostanów i jednocześnie liści, a może doniczka jest za płytka - z tego co wiem do roślin kwitnących daje się raczej głębsze niż płytsze donice. :?

Załączone pliki Miniatury

Paweł Dembek
  Odpowiedz
powinieneś wykonać oprysk na mszyce ,tak mi się wydaje . :mrgreen:
  Odpowiedz
A nie jest tak że najpierw kwitną a potem idą w liście? Jeżeli chcesz postawić na wzrost to radziłbym kwiaty usuwać.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
No nie Bolesławie Smile , nie w przypadku jabłoni, zresztą widać na zdjęciach (trzech pierwszych) że są już liście a pomiędzy nimi pojawiły się szypułki z pąkami kwiatowymi. Mam jeszcze dwie jabłonie i widzę że u wszystkich najpierw wychodzą liście a potem dopiero kwiaty, względnie dzieje się to w zasadzie jednocześnie jak poniżej

Załączone pliki Miniatury

Paweł Dembek
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości