• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porada Wiąz Drobnolistny.
Przed sylwestrem dostałem od koleżanki wiąza drobnolistnego, który u niej gubił liście i nie było widać w ogóle nowych. Do tego czasu u mnie puszcza nowe gałązki oraz liście lecz dalej regularnie opada trochę liści. Wydaję mi się że podlewany jest prawidłowo. Może ktoś jest w stanie coś pomóc żeby zaradzić opadaniem liści.

[Obrazek: 12323.jpg]
  Odpowiedz
Przyczyna jest prozaicznie prosta i znając podstawy opieki nad rośliną byś o tym wiedział. Ale po co to forum - długie międzywęźla (odcinki między kolejnymi liśćmi) dają nam znać że roślina ma sporo chęci do życia, niestety zbyt mało światła którego próbuje długimi gałązkami szukać. Kłania się temat doświetlania o którym już było pisane.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Dziękuje bardzo za pomoc, lampy zamówione Wink
  Odpowiedz
Daj znać jakie i jak się spisują.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Napisz nam co ciekawego kupiles ?
  Odpowiedz
Jaką temperaturę barwową mają te zamówione lampy, bo poniżej 4500K to nie ma sensu. Najlepiej żeby miały co najmniej 6500K. Do tego jak mocno grzeją, to mogą popalić liście. Ja doświetlam dwoma świetlówkami T5 13W 6500K i ładnie wszystko rośnie. Świetlówki T5 praktycznie w ogóle nie grzeją, więc można bardzo blisko przysunąć drzewko, liście są 2-3cm od świetlówki.
  Odpowiedz
Jeśli chodzi o te doświetlenie roślin to pomógł mi wujek, który pracuje jako elektryk w oświetleniach i to on pomógł mi dobrać i doradził takie coś i powiedział, że się będzie dobrze sprawować i na pewno nie będą się grzały.

http://www.lampy.pl/G5-T5-swietlowka-MASTER-TL5-HO.html
barwa : światło dzienne 6500 k
wersja 24W 24W, dł. 563,2 mm

Będą 2 sztuki tej świetlówki.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości