• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ficus retusa za mało wody/światła?
Dzień Dobry,

Od miesiąca jestem posiadaczem Ficusa. Pierwsze dwa tygodnie wszystko było w porządku. Od jakiś 2 tygodni coś się dzieje i mam problem z interpretacją tych objawów. Poczytałem sporo o pielęgnacji ficusa, ale nie jestem pewien co się dzieje. Mianowicie niektóre liście zaczęły jaśnieć. Robią się wyblakłe (jasno zielone), później przechodzi to w żółte, krawędzie robią się brązowe i liść odpada.
Trochę o warunkach w jakich ficus stoi. Ustawiony jest jakieś pół metra od okna. Wieczorami jest zwilżany, a w pomieszczeniu często działa nawilżacz powietrza. Staram się podlewać, gdy podłoże przeschnie, czyli mniej więcej co 2-3 dni.
Wiem, że w poprzednim miejscu ficus był doświetlany specjalną lampą.
Może mi ktoś opisać jak wyglądają typowe objawy przesuszenia/przelania?

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
  Odpowiedz
A może przemarzł? Może ktoś wietrzył pokój i otworzył to okno?
Pozdrawiam.
  Odpowiedz
To okno w zimie na 100% nie jest otwierane. Jest otwierane inne, balkonowe, ale jest daleko i tylko na papieroska.
  Odpowiedz
Jest sezon grzewczy jeżeli nie masz ogrzewania podłogowego albo innego płaszczyznowego to na roślinę działają 3 szkodzące mu czynniki na przemian. Czyli chłód od okna, gorące suche powietrze od grzejnika i brak wystarczającej ilości światła. Wyrównaj te 3 czynniki a roślina będzie wdzięczna.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Na kaloryfery nic nie poradzę. Drzewko i tak jest w miarę daleko od nich. Dodatkowo myślę, że nawilżacz robi swoje. Zacząłem doświetlać drzewko i zobaczę jakie to przyniesie efekty. Od czterech dni nie widzę żadnego nowego wyblakłego listka. Zobaczymy. Swoją drogą drzewko z doświetleniem prezentuje się bardzo ciekawie.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości