• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jałowiec
jałowiec nie do końca ułożony a jedynie rozplanowane gałęzie, może sprawiać wrażenie chaosu, ale to szczegół, do roboty ale później.

linia pnia dość nieciekawa, dolny odcinek pnia do podrzeźbienia. to martwe na samym dole było bardzo beznadziejne i płaskie. teraz pracuje nad nim i staram się żeby było bardziej trójwymiarowe

Załączone pliki Miniatury

pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
Fajniuchny materiał z dużym potencjałem na przyszłość. Oby tak dalej.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Bardzo przyjemny. Przy takim pniu trzeba będzie dobrze się zastanowić nad tym martwym.

Powodzenia i pozdrawiam.
  Odpowiedz
dzięki za dobre słowo to pierwsze formowanie po paru latach, tak więc jakby pierwsze. pień jest bardzo słaby, prosty, niby się wije, ale kicha jakaś. będę robił na nim dużo shari takk aby mu nadać jakiś ruch. i jeszcze na dole ta "głowizna", szkoda że nie został tam martwy pień, było by co rzeźbić, a tak to trzeba kombinować z płaskim bąblem i robi jakieś dziuple
pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
Bardzo przyjemny bunjinek z niego będzie. Ułożyć koronę, przerzedzić ją bo teraz jest za ciężka i będzie fajny krzaczor :-) Peper ma rację trzeba się zastanowić nad shari. Ja bym zrobił ale bardzo delikatne i pasowałoby usunąć ten korzeń który jest nad nebari.

Pozdrawiam
  Odpowiedz
hmm... ciekawa sprawa, na żywo to prawie tej zieleni nie widać taka rzadka a na focie gęsto jak cholera. Jałowiec niestety ma jedną przykrą wadę, której nie widać na fotkach.

PS. Maciek... tak się uparłeś że ten pieniek jest nie ciekawy że niedługo wszyscy w to uwierzą Wink
  Odpowiedz
Korzeń to już pomijając. Pień nie jest taki gruby a shari jeszcze optycznie go odchudzi. Dlatego ja bym zrobił coś bardzo delikatnego jeśli już.
  Odpowiedz
korzeń wyleci.

jest dysproporcja pomiędzy dolnym odcinkiem pnia i górnym (gdzieś na 1/4 wysokości), trzeba będzie ją zniwelować przez rzeźbienie i co w efekcie da fajne falowanie pnia w tym miejscu.

z zielenią to jest tak, że musi się zagęścić, a wtedy będzie można wycinać niepotrzebne gałązki i układać je w poziomie, na razie wygląda to dość chaotycznie.
pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
teraz tak wygląda teraz, już go nie tykam.

pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
a teraz tak

pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
Było lepiej teraz jest gorzej. Uważam, że długa zwisająca gałąź "ogon" nie jest potrzebna temu jałowcowi.
Jeszcze jedna uwaga dotycząca większości wklejających zdjęcia na tym forum, czy tak trudno zdobyć jednolite tło aby zdjęcie było bardziej czytelne?
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz
mówi Pan, że ogon niepotrzebny. Hmmm może rzeczywiście niepotrzebny? Nie jestem w stanie teraz tego zobaczyć.

niech stoi a ja będę mu się bacznie przyglądał, może dojdę do tych samych wniosków? Zdjęcie poprawie.
pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
Ja go widzę w drugą stronę. Przepraszam za nieudolnego virta ale mniej więcej tak to sobie wyobrażam.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Pomysł Bartka też mi się podoba,ale gałęzie po prawej chyba zostały usunięte?
Pozdrawiam
Rafał Ulfig
  Odpowiedz
dzięki za komentarze, na razie jest w takim stadium, że wszystko da się zmienić. dolna gałąź nie jest taka długa jak na zdjęciu, to złudzenie, gdyż zdjęcie robiłem pod kątem z góry. teraz niech rośnie i za jakiś czas zobaczymy co dalej.
pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
Mogłeś zostawić żeby się jeszcze zagęściła a ty znów opitoliłeś drzewo i dodatkowo jej układ gałęzi. Też sądzę że roślina dużo straciła wcześniej wyglądała o niebo lepiej.
  Odpowiedz
o nie, o niebo? no to trudno. Ale nie jest tak źle, zawsze mogę wrócić do poprzedniego ułożenia. Układ gałęzi zmienił się minimalnie. Muszę tylko zmienić kąt nasadzenia (lub podłożyć słoik pod doniczkę), a dolną gałąź bardziej odgiąć w lewo.

ooo, mój post = 6000!
pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
Włodzimierz Pietraszko napisał(a):Uważam, że długa zwisająca gałąź "ogon" nie jest potrzebna temu jałowcowi.

Nadal tak Pan uważa? Bo mnie się to jakoś widzi.
Czekam aż się zagęści i dalej będę korygował ułożenie. Drzewko nie jest skończone jakby co.

pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
do mnie nie przemawia, ale ja się nie znam
Grzesiek Wołek
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wog-bonsai.blogspot.com/">http://wog-bonsai.blogspot.com/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.facebook.com/wog.foto">https://www.facebook.com/wog.foto</a><!-- m -->
  Odpowiedz
oczywiście, że się nie znasz. Jakbyś napisał, że super to byś się znał! Big Grin
A poważnie nie przemawia to do Ciebie? Mnie się wydaje to najbardziej typowym ułożenie jak dla takiego jałowca. Cała prawa strona do korekty.
Dziękuję za Twoją opinię.
pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
witam
Dla mnie takie ułożenie korony nie jest dobrym rozwiązaniem. Dodatkowo, analizując wcześniejsze zdjęcia, uważam że wybór frontu nie jest najlepszy. Roślina ma ciekawy ruch pinia (i perspektywy na skręcone shari) ale wydaje się on w ogóle niewyeksponowany.

Pozdrawiam
Rafał Wodzicki
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.niwaki.com.pl">www.niwaki.com.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz
Jak ja bym chciał żeby ta roślina wróciła do formy z pierwszej fotki Cry
  Odpowiedz
cześć
dzięki za opinię. z tyłu pień jest dość klocowaty i jest tam nieciekawy jin. Jeśli dobrze cię zrozumiałem, to chodzi Tobie o obrócenie go w przeciwną stronę do wskazówek zegara albo zgodnie, obojętnie. Big Grin jest nieciekawy.

Jak na razie do końca nie ustaliłem frontu. Pokazują się drobne shari na pniu. Nie będę w to ingerował. Dolny odcinek pnia będę kompletnie zmieniał. Nie podoba mi się to coś oraz kształt. Jin czy shari musi mieć fajny kształt i tyle. A to nie ma - bąbel.
pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
poczekaj aż faktura tego martwego na dole spęka i nie gładź jej , a wręcz przeciwnie delikatnie ponacinaj spękania a ukaże się ciekawy układ węzłów , coś w rodzaju słoi , w przyszłości może to być ozdobą całego drzewka , ponadto zadbał bym o to by zieleń utrzymywała jedna , lub 2 linie życia , które biegną po pniu raz się chowając , a w innym miejscu ukazując się w pełnej krasie , oczywiście nie uzyskasz tego w jeden czy 2 sezony , ale jest to do zrobienia Big Grin
  Odpowiedz
cześć
Jacek: może to być ozdobą, ale nie będzie. Też na początku tak myślałem i chciałem właśnie podrasować to shari ale ono nigdy nie będzie fajne bo to bąbel.
Z liniami życia to jak pisałem. Na razie nic nie robię, niech się same robią. Jak za 2 lata nie będzie nic ciekawego to wtedy coś pociągnę. Tylko ten dół będzie zeszlifowany. Postaram się nadać mu bardziej dynamiczny kształt co bardziej będzie pasowało do pnia.

Bolas: pisałeś na początku - "Fajniuchny materiał z dużym potencjałem na przyszłość. Oby tak dalej."
potem - "Też sądzę że roślina dużo straciła wcześniej wyglądała o niebo lepiej."

A tak wygląda różnica pomiędzy pierwszym a ostatnim formowaniem. Jak dla mnie aż tak drastyczna nie jest, ale może długa droga przede mną a drzewko już zmarnowane Smile i nic się nie da zrobić.

pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
Wcześniej było widać co chcesz uzyskać i był w tym jakiś sens. Mnie też się nie podoba ostatnia ewolucja, mam wrażenie jakby się roślina cofnęła a nie rozwijała. To jedynie moja subiektywna ocena która może wynikać z tego, że po prostu nie wyobrażam sobie Twojej wizji :? .

A bąbel w cale nie musi być bąblem.

Pozdrawiam.
  Odpowiedz
dzięki za opinię. czyli teraz nie widać sensu? będę pracował.
pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
Teraz widzę że pierwsze zdjęcie jest z oświetleniem z przodu co powoduje że roślina jest dużo gęstsza niż jest w rzeczywistości.
  Odpowiedz
Bolas napisał(a):Teraz widzę że pierwsze zdjęcie jest z oświetleniem z przodu co powoduje że roślina jest dużo gęstsza niż jest w rzeczywistości.
Nie rozumiem, którym mówisz zdjęciu?
pozdrawiam maciek knap
  Odpowiedz
A mi się nadal podoba i będe czekał na dalsze postępy. Teraz widać wyraźnie jak zwęża się pień (delikatnie aż po czubek korony). Poza tym w pełnej klasie - przy tym ułożeniu zieleni - pokazujesz wszelkie delikatne ruchy pnia w całej jego długości.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości