• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
moja karmona drobnolistna
Podlewanie poprzez zanurzenie to nie wymysł tylko doświadczenie.
Podłoże przez to się nie wypłukuje, jeśli mieszanka glebowa jest odpowiednia i zastosowany odpowiedni drenaż wszystko jest ok a te kilka ziarenek w wodzie to nie dramat, nawóz? i tak dajesz co 2 tygodnie.
Co do drutu na odroście to myślę jak radpol, jeśli chcesz tą gałązkę pogrubić to ten drut niczemu nie służy, chyba że uczysz się drutowania.
Przesadzić już możesz bo nie wiesz kiedy drzewko było przesadzone. A do czego?
Możesz zastosować się do rady radpola i wsadzić do samej akadamy, litr -7zł więc nie jakoś drogo. Możesz też zrobić mieszankę ziemi uniwersalnej-torfu-żwirku akwarystycznego 1/1/1 , tylko pamiętaj - akadamę przesiej i na spód doniczki grubą na drenaż a reszta do samego wsadzenia drzewka i tak samo z drugą mieszanką,
przesiewasz żwirek i na spód gruby na drenaż i reszta jak z akadamą domieszaj do ziemi i torfu.
Ja zamiast zwykłej ziemi ogrodowej stosuję ziemię do siewu a to dla tego, że ziemia do siewu jest bogata we wszystkie składniki pokarmowe potrzebne na początek a zaraz po przesadzeniu nie nawozi się przez 2 tygodnie.
I nie zapomnij przy przesadzeniu wyczyścić dobrze korzenie i sprawdzić w jakim są stanie, przytnij wszystkie grube i wszystkie za długie i do donicy.
Do pracy i niech rośnie
http://nbonsai-nicrum.blogspot.com/
Mądry ogrodnik pamięta, że dobre cięcie służy tylko ujawnieniu piękna, ale nigdy go nie tworzy .
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości