09-22-2011, 12:37 PM
Witam serdecznie!
Kilka dni temu zakupiłam ficusa retusa i podejrzewam, że sageretię. Pewności nie mam, bo gdy zapytałam o gatunek roślinki sprzedawca (btw pijany
) odpowiedział: 'Eeee pani, przecie to je bonzaj!' --> bez komentarza. Kupiłam je na targach towarzyszących wystawie kwiatów w bardzo okazyjnej cenie już w ceramicznych doniczkach. Można się łatwo domyśleć, że sprzedawca raczej nie był ich najlepszym opiekunem, dlatego martwię się o ich formę. Fikus się całkiem dobrze trzyma, ale sageretia nie wygląda dobrze. Dużo o nich czytałam, ale wolę się upewnić, bo to moje pierwsze bonsai, więc się nie znam, dlatego z góry przepraszam za pytania, które pewnie czytacie już 50983734545837 raz.
- Czy powinnam je przesadzić, jeśli tak, to jakie mieszanki glebowe zastosować?
- Czy zmieniać im doniczki, czy wielkość jest odpowiednia?
- Czym je nawozić, co polecacie?
- Z przycinaniem poczekać aż się zaaklimatyzują?
- Z fikusa pościągać te druty, czy zostawić? Ma ślady na korze po jakiś starych zardzewiałych
Z góry dziękuję za pomoc!
Kilka dni temu zakupiłam ficusa retusa i podejrzewam, że sageretię. Pewności nie mam, bo gdy zapytałam o gatunek roślinki sprzedawca (btw pijany

- Czy powinnam je przesadzić, jeśli tak, to jakie mieszanki glebowe zastosować?
- Czy zmieniać im doniczki, czy wielkość jest odpowiednia?
- Czym je nawozić, co polecacie?
- Z przycinaniem poczekać aż się zaaklimatyzują?
- Z fikusa pościągać te druty, czy zostawić? Ma ślady na korze po jakiś starych zardzewiałych

Z góry dziękuję za pomoc!