07-29-2021, 10:13 AM
Zobaczę jak te korzenie (i wszystkie generalnie) się jeszcze rozwiną. Ten boczny korzeń to ewidentnie osobny system z linią życia żywiącą wyłącznie tę boczną część drzewa, więc razem z korzeniem musiałbym usunąć całą tę dużą gałąź. Jednocześnie główna część pnia wymagałaby wtedy znacznie więcej czasu, żeby rozwinąć rozsądne nebari wyglądające atrakcyjnie i spójnie. Na razie to w większości dość typowe korzenie drzewa ze standardowej szkółki ogrodniczej.
Sądzę, że równie dobrze (i stosunkowo łatwo) będę mógł całą tę część usunąć za parę lat, a na razie wypuszczam pędnik, niech robi co trzeba. Mam nadzieję, że korzenie przyrosną do kamienia, spłaszczą się i będzie to razem wyglądało bardziej naturalnie. Ocenię w przyszłości i wtedy zdecyduję.
Sądzę, że równie dobrze (i stosunkowo łatwo) będę mógł całą tę część usunąć za parę lat, a na razie wypuszczam pędnik, niech robi co trzeba. Mam nadzieję, że korzenie przyrosną do kamienia, spłaszczą się i będzie to razem wyglądało bardziej naturalnie. Ocenię w przyszłości i wtedy zdecyduję.
Nie wierz jednemu mojemu słowu - torturuję drzewa w imię Bonsai dopiero od 2018 roku!