• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
WYSTAWA BONSAI: NOBUYUKI KAJIWARA I PRZYJACIELE w Krakowie
W imieniu Bogdana Pociaska, a przede wszystkim w imieniu Nobu, który przy pomocy Bogdana ustawi całą wystawę, szczerze zapraszam na tą wystawę w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha - w Krakowie. Poniżej cytuję zaproszenie zredagowane przez Bogdana:
" Dzięki uprzejmości Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha - w Krakowie, pragnę wszystkich serdecznie zaprosić na wydarzenie pt.: WYSTAWA BONSAI: NOBUYUKI KAJIWARA I PRZYJACIELE.

W stylowym wnętrzu Washitsu, poprzez klasyczne aranżacje Toko-kazari i Zashiki-kazari, mistrz Nobu zaprezentuje nostalgię Jesieni – czas przemijania, zadumy i refleksji. Drzewa do ekspozycji zostały tak dobrane, aby pokazać różnorodność gatunków - ich piękno jesienią i ewolucję jako bonsai.

Odwiedzą nas również drzewa ze Szwajcarii, nad którymi mistrz Nobu czuwa już ponad 25 lat. Niektóre formowane w 1985 roku, przez Johna Nakę.

W programie Wystawy planuje się szczegółowe omówienie drzew oraz prelekcje mistrza Nobu.

Termin Wystawy : 05-07.10.2018

Program wystawy:

5.10 Piatek
10.00 Wystawa jest otwarta dla widzów
18.00 Vernisage
6.10 Sobota
11.00 Nobuyuki Kajiwara -oprowadza po wystawie
15.00 Nobuyuki Kajiwara- wykład
7.10 Niedziela
11.00 Nobuyuki Kajiwara -oprowadza po wystawie

Ja ze swojej strony chcę dodać że jest to taka pierwsza wystawa w Polsce a nawet myślę bez przesady, że w Europie, gdzie drzewa będą wystawione w tradycyjny japoński sposób w tokonomach z elementami uzupełniającymi krajobraz.
Dlatego warto być na tej wystawie, żeby spojrzeć trochę szerzej na sztukę bonsai, nie tylko i wyłącznie w kategorii samego drzewa.

pozdrawiam

Tadek Teddy Bednarczyk
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości