12-23-2017, 02:45 AM
Doktor napisał(a):Nie odpowiedział Pan na moje pytanie, ale proszę się nie martwić i już nie odpowiadać,...W tym kolegi "słowotoku" trudno wyłuskać to zasadnicze pytanie, domyślam się jednak, że chodzi o to?
cyt. "A czy widzisz różnicę w oświetleniu białym (lub zielonym jak wolisz), które ma 800 PPFD w odległości 50cm od rośliny, a niebieskim i czerwonym, które ma 800 PPFD w odległości 50cm od rośliny?"
Nie przypuszczałem, że to na serio, ale skoro tak to jednak odpowiem...
Otóż widzę zasadniczą różnicę, i to z powodu tych W i kW, którymi to tak bardzo kolega dopiero co szermował, a teraz już jakoś przestały wadzić.
I już przecież wcześniej o tym pisałem:
jm48 napisał(a):...absolutnie nie zgadzam się z tym, że "nie ma znaczenia czy to będzie światło białe, czy fioletowe", a to z powodu o którym wspomniałem wyżej, czyli jeszcze raz, znaczna część energii wydatkowana na emisję światła białego nie będzie przez rośliny wykorzystana, a tym samym dla uzyskania podobnego poziomu PPFD potrzeba jest wydatkować więcej energii.Więc powtórzę jeszcze kolejny raz.
Jak duże to mogą być różnice?
Szacunkowo powiem, że jeżeli na uzyskania pewnego poziomu, niech już będzie że tego PPFD potrzeba 1 W mocy pobranej przez diody czerwono niebieskie, to już 5 W przez zwykłą diodę białą lub świetlówkę i 25 W przez tradycyjną żarówkę.
Różnica ta polega na tym, że na wygenerowanie tychże PPFD w świetle zielonym (lubię zielony) potrzeba 1 kW mocy, a na wygenerowanie tej samej ilości PPFD w świetle czerwonym i niebieskim potrzeba tylko 1 W mocy (może z przesadą), co staram się dać do zrozumienia po raz chyba już trzeci.
Skoro jednak kolego nie widzi różnicy to ja mimo tego, że już stary dziadek jestem powiem, wymiękam...
Ps.
Dziękuję za "trolla", proszę prześledzić aktywność i posty, swoje i moje.