02-07-2016, 05:14 PM
Dzięki za odpowiedz. Z tym dmuchaniem się zgadza bo sam dmuchałem aby zobaczyć czy są. Sprubuję z przesuszaniem i zanurzaniem z tym że widzę tu problem bo część bryły korzeniowej wystaje dość znacznie ponad doniczkę. Przyciąłem brylę dosyc mocno a była naprawdę pokaźna ale ciąć więcej na raz to mogłoby być za dużo dlatego lekko wystaje . Może być tak że cześć robali zostanie na "górze" na suchej wyspie
Pisząc o miedzywieźlach masz na mysli te nowe pędy ? Roślina dopiero od końca grudnia stoi bezpośrednio na parapecie wczesniej stał ok 1.5 m od okna bo po prostu byl za duży. Zobaczymy jak pójdzię zagęszczanie w okresie wiosenno-letnim. Myśle że w czerwcu roślina wywędruje na balkon to może troche sie zagęści gęściej
Będzie jeszcze małe cięcie skracajce pędy i chyba utnę jeszcze lewą część procy na wysokości drugiej gałęzi.
Wiem że trudno będzie uzyskać z tego gęstę drzewo ale pozwala ono na naukę , pielegnację i ciesze sie że uratowałem fikusa który ma pewnie z 15 lat.

Pisząc o miedzywieźlach masz na mysli te nowe pędy ? Roślina dopiero od końca grudnia stoi bezpośrednio na parapecie wczesniej stał ok 1.5 m od okna bo po prostu byl za duży. Zobaczymy jak pójdzię zagęszczanie w okresie wiosenno-letnim. Myśle że w czerwcu roślina wywędruje na balkon to może troche sie zagęści gęściej

Wiem że trudno będzie uzyskać z tego gęstę drzewo ale pozwala ono na naukę , pielegnację i ciesze sie że uratowałem fikusa który ma pewnie z 15 lat.