07-06-2015, 03:52 PM
wro_bel napisał(a):Tak jak Bolas zasugerował zapoznaj się z tematem fikusa użytkownika Fidelpacha i ogólnie poszukaj na forum tematów o tym fikusie zwanym potocznie "marchewa" - wtedy będziesz miał jako taki obraz co w ogóle z tej odmiany można wyciągnąć.Nie mówie, że mam doświadczenie i wiedzę w sprawie bonsai. Dopiero wszystko odkrywam. Nie pytałem o "formy dla tej odmiany fikusa" tylko o to, do jakiego stylu tej konkretnej roślinie jest najbliżej. Sam mógłbym dopasować styl, który moim zdaniem jest najpodobniejszy, ale jestem w tym całkiem nowy i chciałem spytać kogoś kto zna się lepiej. Każda roślina jest inna, nie chodzi tu o gatunek ani nawet podgatunek.
Błaniu dobrze napisał, że to drzewko będzie dobre do ćwiczeń i nauki i na tym na razie bym się skupił na Twoim miejscu.
Nie obraź się, ale jeżeli pytasz o formy dla tej odmiany fikusa to znaczy, że wiedzę o bonsai masz naprawdę niewielką (choć i ja zgłębiłem małą jej część) i dlatego dobrze by było żebyś przejrzał forum i poczytał trochę zamiast pisać o wywyższaniu się Bolasa.