• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opryski jesienne
Witam
Ostatni trafiłem na bardzo ciekawą książką "Nawożenie drzew leśnych" i powiem Wam, że znaleźlibyście tam informację na nurtujące Was pytania. Ponieważ wiele chorób czy oznak "chorobowych" jest spowodowanych osłabieniem roślin przez niedobory konkretnych składników pokarmowych. Posiadając wiedzę na temat objawów niedoboru nie interpretujemy tego jako objawów choroby grzybowej tylko braków konkretnych pierwiastków w glebie. Jeśli niedożywienie trwa długo choroby i szkodniki na roślinach rozwijają się intensywniej.
Np. Zdjęcia pokazane przez Sebastiana porównując je z książkowym przykładem niedoboru potasu na grabie oraz pora roku, w którym wystąpiły te objawy pozwalają stwierdzić, że roślinie na pewno brakowało potasu. Na pewno nie była to zaraza ogniowa, która występuje na roślinach z rodziny Różowatych.

Prawidłowe odżywianie to warunek dobrych przyrostów i braku chorób. Ja w tym roku przy intensywnym nawożeniu przeprowadziłem opryski wyłącznie na mszyce (2 razy) i na przędziorki na roślinach podatnych na nie. Choroba grzybowa (mączniak prawdziwy) wystąpiła jedynie na jednej roślinie kopanej w tym roku, która nie była objęta pełnym nawożeniem bo wylądowała w kącie z innymi "gorszymi" materiałami. Doświadczenia te pozwalają mi przypuszczać z dużą dozą pewności, że dobre odżywienie roślin pozwoliło mi na uniknięcie chorób grzybowych i uzyskać dobre przyrosty. Nigdy nie robiłem oprysków prewencyjnych a chorób nigdy zbyt dużo nie miałem.

Uprawa bonsai wymaga rozwijania swojej wiedzy w szerokiej tematyce biologicznej i ogrodniczej aby uzyskiwać dobre i szybie rezultaty.

Pozdrawiam
Rafał Wodzicki
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.niwaki.com.pl">www.niwaki.com.pl</a><!-- w -->
  Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości