• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
POMOC
Exclamation 
zacznijmy od tego ze jestem totalnym amatorem, nie spoceńcem, po prostu wole uniknac wywalenia ozdoby i tyle.
Witam, kilka miesiecy temu kupilem brzostownice japonska, podlewam tylko gdy widze ze ziemia jest sucha, drzewko stoi na parapecie za firanka wiec nie naslonecznia sie jak na golym oknie, powiedzcie mi prosze dlaczego liscie ktore sa najblizej "łodygi" uschly a cala reszta rosnie jak glupia

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Jak pisałem w drugim wątku - to jest drzewo z klimatu tylko minimalnie cieplejszego niż nasz.

Powinno rosnąć na zewnątrz przez cały rok.

Liście uschły, bo było za ciepło zimą, a teraz ma za mało światła i za też za ciepło, wiec wszystkie przyrosty są wybiegnięte.
Nie wierz jednemu mojemu słowu - torturuję drzewa w imię Bonsai dopiero od 2018 roku!
  Odpowiedz
bry,

a tu sobie pozwolę mieć zdanie nieco odmienne: trzymasz tego wiąza w warunkach niewystarczających, więc póki co robi co może, żeby się do nich przystosować. oczywiście do czasu
brak światła, który już spowodował utratę liści. te, które rosną teraz, to desperacka próba utrzymania się przy życiu i szukania światła za tą firanką: są większe od poprzednich, na długich strzałach, w większych odstępach - to wszystko oznaki, że roślina produkuje z resztek energii co może, szukając dojścia do słońca. jeśli warunki się nie poprawią, to może zimą, może kolejną wiosną padnie. oczywiście do pełnego słońca teraz te "ciemnicowe" ulistowienie trzeba by przyzwyczaić, ale alternatywą jest wcześniej czy później kosz. już w szkole podstawowej uczą, że rośliny odżywiają się przez fotosyntezę - więc im więcej światła, tym dla drzewa lepiej

przy okazji sugerowałbym podlewanie odstaną wodą, bo jak widać wytrąca się kamień. a to mu też nie pomaga

jsz
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości