Moc 5W powinna wystarczyć dla oświetlenia roślinki o średnicy do 20 cm z tym, że większość światła powinna się skupiać na roślinie, nie rozpraszać poza nią.
Czyli praktycznie taką żarówkę wypadało by umieścić w odległości 10-20 cm od rośliny, w zależności od kąta rozproszenia strumienia świetlnego.
Dziekuje. Zamierzam zbudować pewnego rodzaju inspekt z folią która mogłaby odbić równomiernie światło i skupić na każdej części rośliny. Karmona duża nie jest. Dzięki za odpowiedź chodziło mi najbardziej o to czy w tej cenie można uzyskać coś sensownego dla jednej dwóch roslin. Pozdrawiam
Za mała moc tej żarówki. Zastosowanie jej można porównać do próby ogrzania pokoju przez zapalenie jednej zapałki.
Włodzimierz Pietraszko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.bonsai.pl">www.bonsai.pl</a><!-- w -->
Nie interesuje mnie kwestia dogrzania bo będą miały ciepło. Interesuje mnie kwestia światła potrzebnego roślinom. Ciepło beda miały bo będą w domu ale światła zima może brakować.
No to inaczej jaka moc mniej więcej powinna mieć żarówka do doświetlenia dwóch roslin?
Tylko że nie ma potrzeby "ogrzewania całego pokoju".
Blisko piecyka, to jest istotne, w odległości ca. 15 cm, dla jednej niedużej roślinki będzie wystarczająco "ciepło" (czyt. jasno).
To nie jest zwykła żarówka emitująca pełne spektrum widma, gdzie to większość światła idzie w przysłowiowy gwizdek. Te 5 watów to wybrane zakresy widma w pełni przyswajalnego przez chlorofil.
Ilość światła czerwonego i niebieskiego emitowana przez 5 watów tego źródła światła odpowiadać może w przybliżeniu zwyczajnej świetlówce o mocy ca. 20 watów, a tradycyjnej żarówce żarowej o mocy ponad 100 watów.
Do dwóch roślin lepiej zastosować dwie żarówki, będą się wzajemnie uzupełniać, doświetlać również boki, rozświetlać cienie...
Stosując jedną żarówkę trzeba by ją dwukrotnie oddalić ( z odległości 15 cm nie oświetli 2 roślin), aby więc intensywność oświetlenia roślin pozostała niezmieniona moc żarówki musiała by wzrosnąć czterokrotnie.