• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jałowiec łuskowaty oraz bukszpan
Witam,
Miałbym dwa pytania:
1 Na gruncie mam posadzony jałowiec łuskowaty (wysoki ok 30-40cm, grubość pnia ok 3 lub 4cm - swoją drogą ciekawe ile ma lat, kilkanaście?). W miejscu, w którym rośnie będzie pewnie zaraz po zimie usuwany humus pod fundamenty domu. Chciałbym go zachować, stąd pytanie, kiedy można przesadzić, czy lepiej teraz, czy zaraz po zimie - trudno powiedzieć kiedy to będzie? Obecnie rośnie w miejscu dobrze nasłonecznionym, czy szukać mu podobnego miejsca?
2 Chodzi o kilkunastoletni bukszpan, wysoki na około 170cm. Ma formę krzaka, z ziemi wyrasta kilka gałęzi-pni. Czy można go rozciąć na kilka roślin (żeby je potem kształtować). Wydaje mi się, że każdy z pni po rozcięciu miałby swój własny system korzeniowy. Jeśli tak to czym zabezpieczyć ranę, kiedy to przeprowadzić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  Odpowiedz
1. Jeżeli nie przygotowywałeś drzewka do przesadzenia, to poczekaj do wiosny. Ale po przesadzaniu, nie formuj go, tylko zostaw na rok-dwa w większej donicy.

2. Pewnie jest to możliwe. Do zabezpieczenia ran są specjalne pasy.
Mój blog o bonsai: Kocham bonsai
  Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź.
ad1 Nie przygotowywałem drzewka do przesadzenia. Kłopot jednak w tym, czy prace budowlane nie zaczną się szybciej niż wiosna i możliwość przesadzenia. Stąd pytanie. Czy podjąć ryzyko teraz na jesień, czy - kiedy może nie być wyboru - przed rozpoczęciem okresu wegetacji? Drzewko chcę na razie zostawić w gruncie. Pierwsze formowanie zostawię na warsztaty jak będę miał na nie jakiś pomysł (i doświadczenia, i wiedzy).
ad2 Rozejrzę się za takimi preparatami. Na forum znalazłem, że przy cięciu części znajdujących się pod ziemią stosowano do zabezpieczenia węgiel drzewny.
  Odpowiedz
Biorąc pod uwagę takie ryzyko prawdopodobnie nieuniknionego zniszczenia drzewka przez budowę, ja bym przełożył materiał z gruntu do gruntu (lub dużej doniczki przejściowej) już teraz starając się możliwie oszczędzić bryłę korzeniową. Ale niech wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni koledzy.
Mój blog o bonsai: Kocham bonsai
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości