• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomoc z pierwszym drzewkiem.
Witajcie. Jestem tu nowy, wiec po pierwsze chcialbym sie przywitac. Mam pytanie co do Ficusa Benjamina czylo mojego pirwszego drzewka. Chcialbym, abe ktos podpowiedzial mi czy moj Ficus jest gotowy do przycinania, jesli nie ile jeszcze powinenem zaczkac. Ponizej zamieszczam link do zdjecia roslinki. Pozdrawiam.

http://imageshack.us/a/img855/114/u2u4.jpg
Pozdrawiam, Filip.
  Odpowiedz
To ja zapytam a co byś chciał przyciąć i w jakim celu?
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
Moze nieprecyzyjnie sie wyrazilem, chcialbym poczynic jakies kroki do zmniejszenia lisci rosliny, jednak nie wiem czy powinna najpierw pozadnie zarosnac, czy mozna w tak wczesnym stadium rozwoju cos dzialac. Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Filip.
  Odpowiedz
Więc chodzi ci o defoliację a o niej było pisane wiele razy na forum wystarczy użyć opcji "szukaj". Przy tak małych roślinach wręcz sadzonkach takie zabiegi mogą się skończyć śmiercią rośliny. Osobiście uważam że nie ma sensu robić większych zabiegów na tak młodym materiale. A na zmniejszanie liści jeszcze przyjdzie czas.
Pozdrawiam - Bolesław Wujczyk
  Odpowiedz
W takim razie dziekuje za pomoc, mam ostatnie pytanie mniej-wiecej ile czasu potrzebuje jeszcze roslina? Myslisz, ze koncem wiosny wstepne formowanie bedzie juz mozliwe? Pozadrawiam.
Pozdrawiam, Filip.
  Odpowiedz
1. posadzić w innej mieszance i donicy, bardziej szerszej i/lub ewentualnie na czymś płaskim,
2. jak już chcesz cokolwiek się z tym bawić, to najlepiej powyginać przewodnik, tylko ostrożnie :!: - w załączeniu fot. (to jest ukorzeniony pęd fikusa ginsengi, odcięty w kwietniu, w donicy od czerwca)

Załączone pliki Miniatury

Paweł Dembek
  Odpowiedz
Dziekuje za zainteresowanie.

1. Wyczytalem, ze moge dac ziemie: torf: zwir w proporcjach 1:1:1. Czy to prawda?
2. Przepraszam z gory jesli to glupie pytanie, jednak dopiero zaczynam, prosze o zrozumienie. Co to jest przewodnik?
Pozdrawiam, Filip.
  Odpowiedz
Nada się ziemia torfowa (byle tylko nie o odczynie kwaśnym) zmieszana z drobnym żwirkiem i pokruszonym drobno keramzytem/ perlitem.
Przewodnik to najsilniejszy główny pęd w roślinie- ten, z którego powstaje pień :wink:
Nie szukaj drogi, znajdziesz ją w sercu.
  Odpowiedz
Dziekuje wszystkim za rady.
Pozdrawiam, Filip.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości