Witam
Mam pytanie odnosnie carmony drobnolistnej , bo w ubiegłym tygodniu kupiłem sobie owe drzewko i się tak zastanawiam czy musze odrazu przesadzic ją do innej doniczki wiekszej i nawozic . :?
Pozdrawiam
Bolas, może przy rejestracji nowi musieli by przejść takie małe ćwiczenie
1) skorzystaj z opcji 'szukaj' wpisując np. "test" w odpowiednie pole
2) byłby gdzieś wrzucony post "test" gdzie było by podane hasło do pierwszej rejestracji
3) nowy użytkownik rejestruje się podając to hasło
A na koniec taki ekran/mail powitalny
"Gratulacje, zostałeś zarejestrowany na "forumbonsai.pl". Pamiętaj, że zanim zapytasz o problem z wiązem lub carmoną z marketu, warto użyć wyszukiwarki, tym razem wpisując "carmona" lub "wiąz"
Witam
W poniedziałek drzewko podlałem wodą z nawozem firmy pokon , a wkrótce po tym
lisćie zaczeły byc bardziej zielone jasno zielony , a nie które liscie mają troszke przysniete koncówki , małe plamki ciemne . Czy to efekt jakies choroby , przenaworzenia ,dodam że drzewko mam dopiero od piatku i być może sie aklimatyzuje w nowym srodowisku.CZy może drzewko dostaje za mało swiatła , bo ostatnio dni są pochmurne w kołko .Jesli kto potrafi odpowiedziec mi na to pytanie to prosze o odpowiedz , z góry dziekuje
Wyjmij ją z doniczki z bryła i zobacz jak wygląda masa korzeniowa - jak dużo to do przesadzenia, poza tym w coś bardziej luźnego ją posadź, bo ta czarna ziemia mocna zbita się wydaje.
a próbowałeś szukać na forum?
search.php?keywords=carmona&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
i np. takie coś się znajdzie
post27493.html?hilit=carmona#p27493
a tutaj jest "Poczekaj aż się zaklimatyzuje, w tym czasie może spaść kondycja drzewka ale nie musi, po zaklimatyzowaniu się drzewka koniecznie przesadź do trochę większej doniczki w akadamę, przytnij wszystkie bardzo grube i bardzo długie korzenie, podlewaj, nawoź i dawaj dużo słoneczka." oraz " uważaj też na pasożyty uprzedzę cię jak bd miał takie brązowe kropki na liściach (kulki) lub gałązkach to pasożyt i działaj od razu. moją Carmonę właśnie on wykończył"
Nie piszemy swoich postów jeden po drugim tylko edytujemy. Takie zasady panują na wszytkich forach.
odpowiedzi Dariuszu na podstawy znajdziesz pod tym linkiem zasady-uprawy-f19.html
Witam
Jakies dwa tygodnie temu przesadziłem swoją carmone . :? I w zwiazku z tym mam takie pytanie czemu przez 3 tygodnie od przesadzenia nie wolno nawozic i czy drzewko o małej ilosci lisci potzrebuje duzo wody :?
Samo przesadzenie jest ogromnym stresem dla rośliny. Zmienia mu się pH gleby chyba że potrafisz wymierzyć wszystko tak by było takie same. Dodatkowo uszkadzasz system korzeniowy. Jeżeli jeszcze do tego dołożysz nawozy które dodatkowo mogą zaszkodzić to roślina może nie przeżyć.
Każda roślina potrzebuje wody nie za dużo nie za mało. Gleba ma być wilgotna i tyle.
Marcin29 napisał(a):czemu przez 3 tygodnie od przesadzenia nie wolno nawozic
Drzewo nie rosnąc aktywnie w tym czasie nie wykorzystuje nawozu, co z kolei powoduje nadmierne zasolenie podłoża i w efekcie uszkodzenie rośliny (wyższe stężenie soli w podłożu, przy braku transpiracji, spowoduje odwrócenie osmozy i roślina "odda" wodę, czyli po prostu uschnie). To tak na przykład.
Marcin29 napisał(a):A czy podaczas przesadzenia koniecznie trzeba przycinac koszenie ?
Niekoniecznie. Można przyciąć jeśli przycinałeś liście (zakładamy, że roślina jest zdrowa i dobrze rośnie). Chodzi o zachowanie równowagi między górą i dołem, tym ile wody roślina da radę wytranspirować, a tym ile da jej radę pobrać. Tak w skrócie.