![]() |
kolejny patykowaty modrzewik - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: kolejny patykowaty modrzewik (/thread-933.html) |
kolejny patykowaty modrzewik - kychu0 - 05-21-2010 Witam Tak bez zbędnego gadania. Co o tym myślicie ? P.S. dolna gałąź traktowana jest obecnie jako "zapasowa" Re: kolejny patykowaty modrzewik - loongi - 05-21-2010 no i fajny, mi sie podoba. Troche podobny do tego ten z zamieszczonego zdjecia modrzew to o ile dobrze pamiętam roslina pana Czerniachowskiego ale nic sobie odciac nie dam ze to jego drzewko :wink: Re: kolejny patykowaty modrzewik - Bolas - 05-21-2010 mozna sie pokusic o szczepienie galezi w tym modrzewiu ale podstawowa rzecza byloby go teraz zapuscic i to bardzo. Czyli duzo nawozu i dobre warunki. Dla mnie nie przemawia bez galezi po drugiej stronie.Jesli ma juz zostac w takiej formie to shari musi byc pociagniete wzdłuż pnia. Re: kolejny patykowaty modrzewik - kychu0 - 05-21-2010 Witam Bolas bardzo mnie zintrygowałeś tą drugą gałęzią. Może coś naszkicujesz. Ja nie jestem zwolennikiem otwieraniem całego pnia, robienia niebotycznych partii shari itp. Jeżeli shari w tym drzewku będzie robione to po połączeniu jinów nagle pień stanie się okorowany a linia życia (czy można mówić o tym w przypadku modrzewi ?) ucieknie do tyłu. Taką możliwość kiedyś rozważałem. Był też projekt wykonania z gałęzi zapasowej całej korony i okorowania reszty , ale na razie zostało jak widać. Re: kolejny patykowaty modrzewik - Bolas - 05-21-2010 Myslalem raczej o czyms takim: ![]() Ale tu dochodzi szczepienie galezi na druga strone. Jesli chcesz opitolic drzewo tak jak pokazujesz powyzej to jin musi byc naprawde ciekawy i bardzo fajnie zakrecony zeby nie wygladał jak marchewka. Jesli to roslina Piotra to zdjecie jest bardzo stare. Ja znalazłem w mojej fototece zdjecie z 2007r. Mysle ze to ta sama roslina. Re: kolejny patykowaty modrzewik - Herpestes - 05-21-2010 W tym stanie jaki jest teraz, jak dla mnie do bani.Nic ciekawego i myśle że szybko nic ciekawego z tego nie bedzie. Re: kolejny patykowaty modrzewik - wog - 05-21-2010 czesc. Krzysiek , a co kryje nebari? jak jest rozłożone? Re: kolejny patykowaty modrzewik - loongi - 05-21-2010 Bolas napisał(a):Jesli to roslina Piotra to zdjecie jest bardzo stare. Ja znalazłem w mojej fototece zdjecie z 2007r. Mysle ze to ta sama roslina. tzn o ile dobrze pamiętam zapisałem to zdjęcie ogladając jakąś fotorelacje z formowania tej rośliny, i wygląda na to że zachowałem sobie zdjęcie z efektem koncowym, oczywiście na tamtym etapie formowania. :wink: ale też mi się wydahje że to, to sama roślina. Re: kolejny patykowaty modrzewik - rav23 - 05-21-2010 Przydała by się jakaś gałaź z drugiej strony dla zrównoważenia drzewka. Miej nadzieję na to, że modrzewie potrafią wypuszczać niowe pączki (w przyszłości gałęzie) z pnia i za 2-3 lata a może 5 coś ciekawego osiągniesz. Na razie tak jak napisał Bolas - dobre warunki i duzo słońca i może obejdziesz się bez szczepienia. Szczepienie iglastych - hmmm... no trzeba się nauczyć. Dobre wykonanie i praktyka to podstawa sukcesu. Re: kolejny patykowaty modrzewik - Przemek R. - 05-21-2010 Mniejszej fotki nie miałeś ? Ja nie bawiłbym sie w wyfrezowanie wznętrza i ciagnięcia z jednej gałezi na jednym z boków Bo Ci wyjdzie coś takiego -> download/file.php?id=1143 (ps. nie wiem kto jest na fotce i czyje to drzewo) Próbował bym podnieść tą dolną gałązke, górna wycinając i robić korone z jednej. Oczywiście zapuszczajac przez jakis dłużsyz czas. Teraz to jest mega kołek -ale nie z takimi się miało doczynienia i jakoś wyglądały ... PS - Jin też o 2/3 krótszy od tego co narysowałem... Re: kolejny patykowaty modrzewik - kychu0 - 05-24-2010 Witam Wstawiłem większe foty. Ale nie potrafię usunąć starych ![]() |