weekend u Włodka 25-27.08.2006. - Jałowiec chiński- historia - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: weekend u Włodka 25-27.08.2006. - Jałowiec chiński- historia (/thread-36.html) |
weekend u Włodka 25-27.08.2006. - Jałowiec chiński- historia - Bolas - 09-21-2006 Ten jalowczyk wymagal tylko delikatnej korekty dolnych galezi, przyciecia za dlugich przyrostów i poprawienia calosci shari. Importowana roslina miala zle pociagniete shari i nieodpowiednio zabezpieczone spowodowalo obumarcie drewna. Musialem je wyczyścić do zdrowego i zabezpieczyc. Roslina jest na sprzedaz wiec jiny ktore wystaja z boku i tylu zostawilem juz dla wlasciciela ktory zakupi rosline. Obciete zostaly takrze pedy rosnace ku dolowi by nie psuly ksztaltu chmurek. Jalowiec przed praca. Zdjecie sprzed 2m-cy wiec teraz wygladal bardziej oplakanie ale sam zapomnialem cyknac foty Tutaj mozna zobaczyc jak zbyt dlugie przyrosty powoduja brazowienie igiel polozonych glebiej. Nalezy je usunac moga wspomagac choroby grzybowe. Tutaj widac jak martwa juz linia zycia nie jest obrana. Pod nia drewno juz dawno spróchnialo. Tutaj widac jak gleboko zaszla próchnica. Po wyszlifowaniu i wygladzeniu widac piekne sloje i charakterystyczny dla jalowcow czerwony kolor drewna. Praca nad drewnem tuz przy nebari. Efekt koncowy. Postanowiłem zmienic troszke fotki koncowe by ulatwic poglad na roślinę - Wiktorr - 12-03-2006 Wystawiasz rosliny na sprzedarz i tak naprawde nie mozna zweryfikowac i ocenic do konca formy jaka nadales bo jak domyslam sie -częśćroboty zostawiłeś dla nowego wlasciciela.Pracujesz na bardzo fajnych materiałach z ktorych naprawde duzo mozna wydobycJeśli chodzi o to drzewo w kompozycji razi mnie dół ktory przeciąża rośline.Nowemu wlascicielowi proponuje rozwazyc taka formę; - Bolas - 12-03-2006 Rośliny nie są moją własnością wszytkie można obejrzeć i kupić od właściciela Akademii Bonsai Jestem wdzieczny za to ze mam okazję zajmować sie tymi roślinami i przy okazji prezentować wykonaną na nich pracę. Co do twojej propozycji to grubo sie nie zgadzam z tak malo rozwinieta dolna gałęzią roślina wyglada ochydnie. - Wiktorr - 12-04-2006 Bolas dziekuje za profesjonalna odpowiedz..chodz rozumiem ze to Twoja artystyczna wizja i kazdy chce widziec swoje dzielo innaczej,to z calym szacunkiem dla Twojej praktyki drzewo to naprawde sprawia wrazenie przeciązonego. Moze wypowie sie ktos na ten temat? - wog - 12-04-2006 moim zdaniem zielen jest OK a wrazenie przeciazeniajak to nazwales Wiktorr robi zwezajacy sie ku dolowi pien, w chwili gdy nebari byloby bardziej potezne bylo by idealnie,co prawda widac ze zostaly poczynione proby (poprzez shari)wyrownania tego stosunku,ale to jeszcze nie to.To moje zdanie - Jacek Grzelak - 12-04-2006 Wiktorze , otuż moim zdaniem akurat pry tej roślinie Bolas zrobił wszystko co mugł najlepiej , widziałem tą roślinę na żywo , niestety moim zdaniem jest to dość trudny materjał z wieloma wadami , tzw.masówka , owszem troszkę poprawiona , jednak poprzednie błędy w pielęgnacji wymagają wiele czasu i prawidłowego prowadzenia , dolne gałęzie , powoduja rozbudowę nebari , dlatego , jak sądzę Bolas , lub Włodek nie zdecydowali się na radykalniejsze posunięcia , jednocześnie w przypadku gdyby nebari było należycie rozbudowane forma jaką obrał Bolas , nie robiłaby wrażenia przeciążania rośliny dzięki silnej podporze , druga sprawa , nie pamiętam jak ułożone są obie gałęzie , które zaproponowałeś skrucić , jeśli są ułożone jedna nad druga , to ryzykowałbys utratę niższej , poprzez zbytnie zacienienie jej :roll: - Wiktorr - 12-04-2006 Jacek dzieki za rzetelne wyjasnienie problemu całego zadania kształtowania tego jalowcaJednakze caly czas razi mnie forma jaka uzyskal Bolas,takie osobiste odczucie - Jacek Grzelak - 12-04-2006 Ależ oczywiście , masz prawo do takiej , nie innej oceny , nawet najlepsi bonsaiści , oceniając daną roslinę powtażają często że taka , nie inna ocena , jest ich własną , subiektywną oceną , znaczy to po prostu , że jednemu podoba się to , ainnemu co inne :roll: :wink: - Bolas - 12-05-2006 Nie no ja sie nie obrazam tez zreszta wyrazam swoje obiektywne zdanie. Nie mowie ze roslina jest perfekto. Moim zadaniem bylo takze zadbanie o to by roslina wogole miala jakis wyglad (niekoniecznie zgodnymi z zasadami choc sa one po to by je naciagac) i przedewszystkim tak jak to widac na zdjeciach zabezpieczenie martwego drewna ktore bylo w oplakanym stanie. Jałowiec chiński.. . - Amo - 12-05-2006 Witam! :wink: Bolas wszystko byłoby niezwykłe i dość fajne(materiał narzucający formę) :wink: ,gdybyś nie tylko skupił się na pniu,,(dopracowanym :wink: ),ale również na zieleni,która szczególnie nadaje charakter roślinie... . Naprawdę lepiej wygląda ona na korekcie Wiktora..napewno naturalniej.. to tylko sugestia do przemyślenia.. aczkolwiek szanuję Twą pracę.. Pozdrawiamm |