Forum Polskich Bonsaistów
Pomoc w znalezieniu podloza... - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html)
+--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html)
+--- Wątek: Pomoc w znalezieniu podloza... (/thread-2837.html)

Pomoc w znalezieniu podloza... - fafik1000 - 03-03-2018

Wyczytalem ze strony ilovebonsai ze dla mojego drzewka (ulmus parvifolia) najlepsza jest mieszanka zwirku akadama, bims, zeolit (7:2:1). Niestety mieszkam w uk i po poszukiwaniach w internecie znalazlem tylko zwirek akadama ogolnie dostepny lecz bimsu i zeolitu nie moge znalezc. Moze poprostu w uk bedzie to pod inna nazwa? Prosze o pomoc...

Pomoc w znalezieniu podloza... - Bolas - 03-04-2018

Może po prostu sama akadama wystarczy. W UK jest inny klimat więc możesz śmiało stosować czysta akadame. Ja np wszystko sądzę w akadamie z domieszkami innych jej rodzajów kiryu lub kanuma tobie też tak radzę.

Pomoc w znalezieniu podloza... - fafik1000 - 03-04-2018

Tak zrobie. Dzięki Smile

Pomoc w znalezieniu podloza... - fafik1000 - 03-04-2018

Czy jak dam proporcje akadama 70% i kiryu 30% bedzie ok?

Pomoc w znalezieniu podloza... - Bolas - 03-06-2018

Nawet 1:1

Pomoc w znalezieniu podloza... - fafik1000 - 03-06-2018

Ok dzięki Smile

Pomoc w znalezieniu podloza... - fafik1000 - 02-24-2019

Witam ponownie. Chce przesadzić podokarpa wielkolistnego i mam na stanie akadame i kiryu. Czy mogę go przesadzić w taka mieszankę czy może lepiej w sama akadame?

Pomoc w znalezieniu podloza... - eryk2kartman - 02-24-2019

Mam tylko jedna uwage,
Mieszkam w Irlandii i podobnie jak w UK dosyc czesto pada, nie wiem czy akadama nie zrobi sie blotkiem po jakims czasie.

Pomoc w znalezieniu podloza... - fafik1000 - 02-24-2019

Mój wiaz drobnolistny jest w mieszance akadamy z kiryu i nie ma żadnego błotka. Wiec śmiało w Uk jak i Irlandii można dawać akadame. Nie wiem tylko czy mogę przesadzić podokarpa w ta sama mieszanke czy może w sama akadame.

Pomoc w znalezieniu podloza... - oliwia99 - 02-25-2019

Spróbuj poszukać "pumice" bo to jest pumeks po angielsku, a bims jest po niemiecku. Pumeks jest niezbędny a już na pewno do sosny. A jak długo pada to parasol Smile

Pomoc w znalezieniu podloza... - fafik1000 - 02-25-2019

Czy łączyć akadame, kiryu i pumeks? W jakich proporcjach?

Pomoc w znalezieniu podloza... - Bolas - 02-26-2019

Rafale skoro taki niezbędny to czemu moje sosny mają się dobrze bez niego?? :O

Pomoc w znalezieniu podloza... - tomwoski - 02-27-2019

fafik1000 napisał(a):Czy łączyć akadame, kiryu i pumeks? W jakich proporcjach?
Do podokarpa zamiast kiryiu dalbym odrobine kanumy bo jest kwasna. Ale i bez tego da rade.

Co do pumeksu to dla sosny lepszy dodatek kiryu gdy dlugo siedzi w tej samej donicy. Pumeks jest spoko, ale sam jest za lekki dlatego ja zawsze jak robie mieszanke z pumeksem to daje - pumeks : aka : lawa albo kiryu, wszystko w proporcjach w proporcjach 1:1:1

Co do mieszanek glebowych uzywanych w UK smialo moge powiedziec ze sprawdzaja sie te uzywane w Japoni. Natomiast jest jeden szkopul przy mame i shohin bonsai szczególnie mlodych nie polecam stosowac w 100% nieorganicznych substratów. W brew pozorom w Londynie gdzie mieszkam latem potrafi byc bardzo cieplo i baaaaaaaaardzo wietrznie Confusedhock: w takich warunkach mlode drzewko potrafi pasc w 1 dzien. Dlatego do mlodych bonsai wole juz dac 2 razy wiecej aka albo nawet domieszke ziemi ogrodniczej, bo tak to musial bym podlewac co 3-4 godziny, a gdy leje zawsze mozna zadaszyc.

eryk2kartman napisał(a):nie wiem czy akadama nie zrobi sie blotkiem po jakims czasie.

Dobrej jakosci wypalona twarda akadama nie stanie sie blotkiem nawet jak bedzie padac non stop przez miesiac.