![]() |
Jak zacząć? - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA WSZYSTKICH (http://bonsaiforum.pl/forum-3.html) +--- Dział: FORUM DLA POCZĄTKUJACYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-6.html) +--- Wątek: Jak zacząć? (/thread-2239.html) |
Jak zacząć? - Whale - 11-08-2015 Dzień dobry, Ostatnio zainteresował mnie mocno temat bonzai. Generalnie chciałbym nie powtarzać błędów "początkujących", i od razu zacząć z jakąś wiedzą. Mieszkam w mieszkaniu, w miarę nasłonecznionym. Jakie drzewko indoor jest najlepsze dla totalnie zielonej osoby? Gdzie zakupić pierwsze drzewko? Jakie są podstawowe akcesoria i co należy przy nim robić na samym początku? I czy kupić prebonsai czy od razu jakieś gotowe, i dopiero w przyszłości próbować z pre? Jakie książki kupić, jeśli w ogóle? Wiem, że dla wielu starych wyjadaczy moja prośba jest pewnie śmieszna, ale w internecie jest masa sprzecznych ze sobą rad, potrzebuję jedynie "początkowego kopa" do działania ![]() Jestem z Krakowa. Pozdrawiam, J Jak zacząć? - czarnyfm - 11-08-2015 Na początek polecam do mieszkania ligustra chińskiego , wiąza drobnolistnego lub fikusa beniamina to w miarę łatwe rośliny dla początkujących a lekturę moim zdaniem najlepsza jest Andrzeja Płochockiego tytuł BONSAI Jak zacząć? - Bolas - 11-08-2015 Opcja SZUKAJ na forum działa doskonale Książki - post20919.html?hilit=ksi%C4%85%C5%BCki#p20919 Początkujący - poradnik-bonsai-f16.html Jak zacząć? - Whale - 11-08-2015 Przeczytałem te artykuły. Liczę po prostu na jakieś rady, czy najpierw jeszcze poszerzać wiedzę, czy może kupić drzewko, gdzie w takim razie - rozumiem, że szkółka to najlepszy wybór? Nie chcę popełnić jakiegoś głupiego błędu. Pozdrawiam Jak zacząć? - Bolas - 11-08-2015 Bardzo dobrym sposobem jest kupienie czegoś w wyspecjalizowanych szkółkach bonsaiowych a tych u nas jest kilka. Możesz się też posilić marketem choć przy ostatnich cenach matrketsai dobrego materiału tam jak na lekarstwo. Wiedzę i praktykę dobrze zdobywać na warsztatach czy spotkaniach z bardziej doświadczonymi bonsaistami. Jak zacząć? - Whale - 11-09-2015 Ok o to mi chodziło. Dziękuję bardzo ![]() Jak zacząć? - tomhur - 12-27-2015 Pozwólcie, że się podepnę, aby nie zakładać nowego tematu - tytuł tego tematu idealnie pasuje do mojego zapytania ![]() Na początek, WITAM SERDECZNIE, jako że jestem totalnie początkujący i jest to mój pierwszy post na forum. Wydaje mi się że przeczytałem najważniejsze informacje (choć mogę się mylić) - Poradnik Bonsai przeczytałem tu już kilkukrotnie, ale kilka rzeczy zastanawia mnie i wole zapytać niż popełnić błąd początkującego - proszę o wyrozumiałość, jeśli moje pytanie okaże się banalne. Po pierwsze - mam okazję zabrać młode drzewko, około 30cm ficus benjamin z domu teściowej ![]() Po drugie - czy do podlewania można używać wodę z podmianek w akwariach? Mam w domu 9 akwariów z krewetkami ozdobnymi - nie nawożone, nie traktowane CO2 - woda RO, wzbogacana mineralizatorami pod krewetki - PH około 5,5-6,0 GH około 5-6 KH 0-1. Więc woda w miarę miękka, z azotanami, bez amoniaku i azotynów. Jeśli można używać takiej wody - czy nawozy dla bonsai używać nadal w zalecanej dawce? Z góry dziękuję za odpowiedź, przepraszam jeśli uraziłem kogoś swoją całkowitą niewiedzą i mam nadzieję że dzięki temu forum i odpowiedziom na te pytania nie zabiję żadnej roślinki ![]() Jak zacząć? - Bolas - 12-28-2015 Temat o podlewaniu wodą z akwariów już był do niczego nie prowadził poza tym że MOŻNA PODLEWAĆ. Było tez o kupach węża które ktoś chciał układać jako nawóz pod rośliny ale nie będę wchodził w szczegóły. Co do przewożenia fikusa uważaj bo to okres zimny więc postaraj się by miał w podróży ciepło i temperatury nie miały silnych wahań. Musisz się też spodziewać że po przewiezieniu w nowe miejsce straci liście ale to norma. Dobrze byłoby się przygotować na doświetlanie choć dni mamy już coraz dłuższe i pogoda rozpieszcza. Formowanie dopiero po aklimatyzacji czyli nie wcześniej niż na wiosnę. Jak zacząć? - tomhur - 12-28-2015 Ok, dzięki za szybką odpowiedź. Ficus przejedzie się autem, więc zimno nie będzie miał. Dostanie jak coś jedną lampkę 6W w ledach (odpowiednik 30-40W), 6.000 K. Formowanie na wiosnę ze względu na aklimatyzację, czy po prostu nigdy nie powinno się manewrować świeżo zakupionym/otrzymanym drzewkiem w zimie? Powiedzmy, jakbym dostał drzewko w listopadzie, to również czekać do wiosny? Jak zacząć? - Bolas - 12-28-2015 To zależy od gatunku ale w większości wypadków tak. Jeżeli dostaniesz materiał szkółkarski np modrzewia to stan bez igieł jest najlepszym momentem jego formowania. Jak zacząć? - morgan - 01-22-2016 A już miałem zakładać nowy temat ![]() ![]() Jak zacząć? - Bolas - 01-22-2016 Na forum jest jeden temat odnośnie nasion i nikt więcej nie będzie podejmował tematu. Siewki też nie są najlepszym pomysłem dla początkujących raczej mowa tutaj o materiale na którym można poćwiczyć formowanie, drutowanie i cięcie. Jak zacząć? - wroclawianin - 01-24-2016 Na początek polecam ligustra chińskiego, fikusa retusę lub grubosza. Wiąza drobnolistnego odradzam, gdyż nie jest to najłatwiejsze drzewko do uprawy ze względu na to, że potrzebuje spoczynku zimowego w temperaturze do 18 stopni a często ciężko mu zapewnić takie warunki w mieszkaniu. I przede wszystkim dużo cierpliwości :wink: |