![]() |
Sosny w skale. - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Sosny w skale. (/thread-1716.html) |
Sosny w skale. - EnDiK - 07-29-2013 Witam Przedstawiam zdjęcia sosen, które ostatnio znalazłem. Zamierzam się za nie niedługo zabrać nie tylko z powodu nasady wielkości pięści dorosłego faceta, która robi wrażenie ale ogólnych predyspozycji roślin. Jak dla mnie będzie to również nowe doświadczenie ponieważ nie pozyskiwałem sose rosnących w aż tak małej szczelinie, pod która nie wiadomo co się dzieje. Chciałbym poprosić bardziej doświadczonych kolegów o opinie, porady odnośnie terminu zabiegu itp. i być może jakiś praktyczny pomysł jak poradzić sobie ze skałą. Z góry wielkie dzięki ![]() Pozdrawiam Endik Sosny w skale. - Michał Malawski - 07-29-2013 Tak szczerze pisząc - prawdopodobieństwo przyjęcie bliskie 0 - tak to wygląda na zdjęciu. Nie widzę szans na pozyskanie wraz z korzeniami. ![]() Sosny w skale. - sabamiki - 07-29-2013 tą z drugiej fotki może udało by się odkuć od ściany ale też pewnie korzenie gdzieś głębiej w skale będą , czy ta druga to nie hakowata ??? gdzie znalazłeś takie sosny jeśli możesz zdradzić bo wątpię że na Lubelszczyźnie ![]() Sosny w skale. - EnDiK - 07-29-2013 Masz racje Sebastianie, nie na lubelszczyźnie :wink: i tutaj też może być problem z transportem bo do domu kilkaset km ale w porównaniu z pozyskaniem tych roślin podróż to nie problem. A co z opaskami / odkładami? Mają sens? Wypuści korzenie? A jeśli już przystąpilibyście do jej pozyskania to w jakim terminie koniec lata czy wiosna? Znalazłem również jałowca pospolitego w sąsiedztwie sosen, który jest w nieco lepszej sytuacji ponieważ rośnie na półce skalnej i część korzeni z łatwością można odgrzebać, i tutaj też pytanie do was o termin? Czy hakowata - raczej nie, ponieważ nie jest to miejsce występowania tego gatunku w polsce i pozatym ma charakterystyczną dla sosny zwyczajnej kore. Jednak widziałem ją z odległości kilku metrów więc nie miałem możliwości na dokładne oględziny, a do jej pozyskania będzie potrzebny sprzęt wspinaczkowy. ![]() Sosny w skale. - Mirek Drabent - 07-29-2013 A razem ze skałą się nie da? Re: Sosny w skale. - Przemek R. - 07-30-2013 A czy Twoim zdaniem są one takie super aby je pozyskać i robić bonsai ? Jeżeli tak - to pozyskuj. Jeżeli nie (moim zdaniem nie ma w nich nic tak ujmującego i powalającego), zostaw i niech żyją. Sosny w skale. - Szymon Badarycz - 07-31-2013 Druga sosna bardzo ładna, na pewno dwuigielna, jak na pospolitą zbyt krótkie i "grube" igły, ta korowina ... może to być Sosna błotna (drzewokosa) lub Sosna górska a czy w tym drugim przypadku czy P.mugo. ssp.unciata- trudno powiedzieć bo ten podgatunek jest bardzo podobny (a szyszek na zdjęciu brak) .. też zależy, gdzie ją znalazłeś :wink: Może i dało by się pozyskać to drzewo odbijając ten dolny kawałek skały.. ale to jest ryzyko no i czy warto? Pięknie wygląda to drzewo w naturze.. poza tym zważ, że Sosna błotna oraz Sosna górska (jak i hakowata będąca jej podgatunkiem ) są w Polsce na stanowiskach naturalnych pod ochroną ![]() Sosny w skale. - EnDiK - 07-31-2013 Nie dopisałem - kraina w której je znalazłem to Jura Krakowsko-częstochowska. Można tam zobaczyć wiele podobnie rosnących sosen jednak skały jakie tam występują i ich budowa powodują, że większość roślin rośnie właśnie w takich małych dziurkach i nie wiadomo gdzie ich korzeni szukać albo są w miejscach niedostępnych - nie tylko ze względu na istnienie rezarwatu ale z powodu niedostępności miejsca, w którym rosną. Można spotkać też ciekawe jałowce pospolite, występują też buki ale nie spotkałem nic interesującego. Miejsce gdzie rosną te sosny akurat nie jest objęte ochroną ale w okolicy jest kilka rezerwatów przyrody Natora 2000 - sprawdzałem. ![]() A czy znacie przypadki gdy ktoś dostał mandat za wykopywanie roślin z miejsc objętych ochroną? Czy warto? - nie wiem, jest to kwestia do przemyślenia. W każdym razie dziekuje za opinie. Chciałem również poruszyć temat sposobów pozyskiwania takich roślin z akurat takich skał. ![]() Sosny w skale. - Bolas - 07-31-2013 Temat mandatów a w szczególności ich wysokości był już poruszany na łamach forum. Sosny w skale. - Armen_78 - 08-01-2013 Pewnie, że każdy z nas chciałby mieć na dzień dobry drzewko ze 100-letnim popękanym pniem, ale ja tam wolę pomalutku z sadzonki ze szkółki. Jakoś szkoda by mi było wyrywać takie drzewko z natury. Re: Sosny w skale. - furgon - 08-01-2013 EnDiK napisał(a):Miejsce gdzie rosną te sosny akurat nie jest objęte ochroną ale w okolicy jest kilka rezerwatów przyrody Natora 2000 - sprawdzałem.Od razu pomyślałem że to jakieś jurajskie ostańce. Stawiam na Podlesice, Rzędkowice, może okolice Podzamcza. Kiedyś na skały jeździli ludzie, którzy nie myśleli o ich dewastowaniu a napawali się ich pięknem. Szkoda gadać. Re: Sosny w skale. - EnDiK - 08-02-2013 Cytat:Kiedyś na skały jeździli ludzie, którzy nie myśleli o ich dewastowaniu a napawali się ich pięknem. Szkoda gadać. Zrobienie, a raczej powiększenie otworu w celu pozyskania rośliny, w skale z natury dziurawej jak ser szwajcarski nie jest jeszcze taką dewastacją rejonu jak pozostawianie masy śmieci w miejscach tak bogatych przyrodniczo czy obijanie ostańców i tworzenie dróg wspinaczkowych. Ale trzymajmy się tematu. Skoro jest taki odzew w sprawie obrony tych roślin przed ich pozyskaniem z małymi szansami przeżycia więc coraz poważniej zaczynam myśleć o pozostawieniu ich pod opieką matki natury. ![]() Sosny w skale. - Michał Malawski - 08-03-2013 I to jest bardzo dobra decyzja. ![]() |