Forum Polskich Bonsaistów
Sosna - Wersja do druku

+- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl)
+-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html)
+--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html)
+--- Wątek: Sosna (/thread-1527.html)

Strony: 1 2

Sosna - mar44 - 09-24-2012

Witam wszystkich i proszę o wyrozumiałość , mam tą sosnę od 10 lat , prosił bym o sugestie jak dalej kształtować koronę , wiem że ze zdjęć niewiele wynika ale w razie potrzeby zamieszczę więcej . Czy ktoś się orientuje czy są jakieś warsztaty bonsai na Podkarpaciu , teoria teorią a praktyka praktyką .

Sosna - Bolas - 09-24-2012

Strasznie prosta roślina choć ja bym jej osobiście nie skreślał. Myślę że na warsztatach można by było coś z niej wycisnąć. Skontaktuj się z chłopakami z Krakowa to chyba najbliżej ciebie i dowiedz się kiedy mają jakieś spotkania. Myślę że można jeszcze coś z tej rośliny wycisnąć.

Sosna - ZKM - 09-25-2012

fajny material, ale wydaje mi sie ze duzo czasu zajmie skapatowanie korony do "pasujacych rozmiarow" w stosunku do wielkosci pnia.

jesli chodzi o krecenie pnia to od razu przychodzi mi na mysl Pavel Slovak z IBC. http://ibonsaiclub.forumotion.com/t7658 ... block-2006 to jako ciekawostka co mozna, jak sie umie, zrobic.

Sosna - Armen_78 - 09-25-2012

ZKM napisał(a):jesli chodzi o krecenie pnia to od razu przychodzi mi na mysl Pavel Slovak z IBC.
Kurcze to można tak połamać drzewko i jeszcze przeżyje? Confusedhock:
Szkoda że tak nie umiem czarować, bo mam fajnego jałowca i nie wiem co z nim zrobić..., a też jest taki prosty.

Sosna - ZKM - 09-25-2012

Na pewno umiesz tak polamac :mrgreen: , ale czy przezyje?

Narazie łamię sobie głowę co z nim zrobić, przyjdzie czas to i jego połamię :lol: Chyba wrzucę foty na forum, to może do marca pojawią się jakieś fajne virty i coś fajnego wyciągnę z mojego jałowca.

Re: Sosna - sabamiki - 09-25-2012

żaden to fajny materiał , zero ruchu pnia, po prostu prosta wysoka sosna. ale plusem jej jest dość ładna spękana kora, oraz wystarczająca ilość zieleni. jakiekolwiek łamanie jej jest bezsensowne bo zniszczysz fakturę kory w miejscach łamania i poprzez nakładanie rafii i drutu. Druga sprawa to fakt że takie wyginanie pni to technika używana przez zaawansowanych bonsaistów i zastosowanie jej z jednoczesnym przeżyciem drzewa jest bardzo trudne. Nie mówiąc już o terminie wykonywania takiego gięcia, sposobu zabezpieczenia i pielęgnacji po zabiegu . jedynym wyjściem jest zrobienie ładnego zgrabnego bunjina . na wiosnę zabierz drzewa na warsztaty to ktoś cię odpowiednio poprowadzi i nada odpowiedni tor myślenia. Musisz pamiętać że formowanie bonsai to nie lepienie z gliny gdzie z każdego materiału można zrobić to co ci siedzi w głowie. to ty musisz znaleźć odpowiednią drogę do danego materiału , szlifujesz to co natura ci przygotowała. Na koniec masz inspirację dla swojej sosny

Sosna - ZKM - 09-25-2012

fajny material (wyjsciowy) Smile . Ja przynajmniej bardzo chetnie bym go uformowal.

A tu link do bezsensownej dyskusji na temat materialu (czy fajny czy nie):
jalowiec-1-t15102.html

Ale zgadzam sie z Sebastianem, ze raczej nie lamac. Moze minimalny ruch? Po za tym ta kora nie jest az tak bardzo spekana, zeby nie mozna bylo powalczyc z tym pniem.

Też niebardzo rozumiem te dyskusje "fajny", czy "niefajny". Dla mnie osobiście bardzo fajny. Klasyczna prosta sosna, jak w lesie. Chętnie bym taką widział u siebie. Dla mnie osobiście badziewne są te wszystkie powyginane, powykręcane i poobdzierane z kory drzewka. Kwestia gustu. Mam niestety wrażenie że im bardziej dziwaczne coś, tym każdy tu na forum bez zastanowienia mówi ale fajny materiał, a podobno bonsai to odwzorowanie natury... Big Grin

Sosna - sabamiki - 09-25-2012

Zainteresowanie takim materiałem wam Panowie z biegiem czasu zmaleje :wink: , ale dobrze że na początku Mariusz posiada i taką sosnę bo jest dobra na początek . z czasem zaczniecie szukać w materiale atutów i tego czegoś co odróżnią ją od setki pozostałych rosnących obok. Ten materiał potrzebuje zdecydowanie ok. 7-10 lat zanim będzie wyglądać tak jak trzeba, zbliżony do tego przykładu co zapodałem. nie wiadomo jak jeszcze ma się kwestia nebari . Arturze bonsai ma być odwzorowaniem natury ale przede wszystkim w dobrym bonsai ma być zaznaczony sędziwy wiek drzewa , poprzez odpowiednie proporcje wysokości do grubości pnia, rozbudowane nebari jak i tachiagari , w przypadku iglaków martwe elementy jin , shari , czy uro. Liczy się również przebieg pnia który również wyraża dramaturgię życia drzewa na przestrzeni lat. w przeciwnym wypadku drzewo wygląda na młode a nie sędziwe . Mówiąc w ten sposób Arturze obrażasz ludzi , którzy naprawdę znają się na rzeczy i czują istotę Bonsai i to nie jest kwestia gustu tylko niewiedzy i tego że do prawdziwego Bonsai dojrzewa się latami .

Re: Sosna - radpol - 09-26-2012

sabamiki napisał(a):Arturze bonsai ma być odwzorowaniem natury ale przede wszystkim w dobrym bonsai ma być zaznaczony sędziwy wiek drzewa... .

Czy Bonsai ma być odwzorowaniem natury to temat rzeka, bo nie wszystkie tworzone Bonsai mają odwzorowanie w naturze... Ja bym raczej napisał pięknym poprawieniem natury :-) , a czy musi być odwzorowany sędziwy wiek drzewa? raczej nie sądzę żeby to była konieczność, jeżeli ktoś chce stworzyć bonsai wyglądające na stare to to zrobi, ale czy musi?? wiele jest pięknych bonsai które wcale nie wyglądają na stare.

Sosna - Armen_78 - 09-26-2012

sabamiki napisał(a):Mówiąc w ten sposób Arturze obrażasz ludzi

A czymże ja tu kogoś obraziłem, bo nie dostrzegam?

Re: Sosna - peper50 - 09-26-2012

sabamiki napisał(a):Mówiąc w ten sposób Arturze obrażasz ludzi , którzy naprawdę znają się na rzeczy i czują istotę Bonsai i to nie jest kwestia gustu tylko niewiedzy i tego że do prawdziwego Bonsai dojrzewa się latami .

Do szanowania zdania innych osób również dojrzewa się latami. Komu co się podoba to jak najbardziej kwestia gustu a nie niewiedzy. Sztuka bonsai ma wiele bardzo ważnych zasad ale wiele razy są one łamane i nie przestrzegane gdy drzewo pokazuje nam w zamian coś lepszego i to czyni ją sama w sobie sztuką bardzo otwartą gdzie do każdej rośliny podchodzi się bardzo indywidualnie.

Prostych sosen w lesie setki dlatego szukamy czegoś wyjątkowego. Czasami patrząc na te powyginane, doświadczone ciężkim życiem drzewa nie możemy uwierzyć, że to jest możliwe aby roślina coś takiego przeżyła lub tak bardzo zmieniła swój wygląd względem innych.

Trzeba pamiętać, że proste drzewa też są. Może są przez tą prostolinijność mniej szokujące od tych tworzonych przez wyobraźnię ale nie umniejsza to wcale ich sędziwego wieku tylko dlatego, że są proste.

Ja bym obok takiej sosny przeszedł obojętnie bo dla mnie nie ma w niej nic co by zatrzymało mój wzrok na dłuższą chwilę. Nie mniej jednak myślę, że Bolas ma rację. Czasami jest takie przeczucie, żeby nie przekreślać rośliny na starcie. Może z dobrą ręką, odrobiną szczęścia i wiekiem zatrzymamy na niej wzrok na dłużej.

Pozdrawiam.

Sosna - mar44 - 09-26-2012

Dzięki wszystkim za opinie i rady ,odwzorowanie natury czy nie to kwestia gustu zgadza się ..Ja dopiero zaczynam przygodę z bonsai , trochę późno bo mi druga młodość minęła :lol: , zaczynam od prostych form . Tak jak tu kolega napisał za parę lat możliwe że będę szukał bardziej wyrazistego materiału i formy . Na razie muszę uporać się z koroną .
Czy ktoś na forum orientuje się kiedy są warsztaty w Krakowie , tam mam najbliżej 240km .

IMO, chyba lepiej poczekać już z tymi warsztatami do wiosny i dać drzewku spokój teraz.

Sosna - ZKM - 09-26-2012

Sabamiki napisał(a):Zainteresowanie takim materiałem wam Panowie z biegiem czasu zmaleje :wink:
Big Grin No moze kiedys bedzie mi dane dojsc tam gdzie ty wlasnie jestes, ale to chyba jeszcze z 20 lat mi zajmie.

Sabamiki napisał(a):Mówiąc w ten sposób Arturze obrażasz ludzi , którzy naprawdę znają się na rzeczy i czują istotę Bonsai i to nie jest kwestia gustu tylko niewiedzy i tego że do prawdziwego Bonsai dojrzewa się latami .
Kto sie czuje obrazony? Ja nie, ale ja sie nie zaliczam do ludzi znajacych sie na rzeczy. Sebastian a tobie ile lat zajelo dojzewanie?

Sabamiki napisał(a):jakiekolwiek łamanie jej jest bezsensowne bo zniszczysz fakturę kory w miejscach łamania i poprzez nakładanie rafii i drutu
NIe chce mi sie wiecej szukac, ale Sebastian, chyba powinienes napisac do Pavela, ze robi bezsensu, bo mu slady zostana na korze po tych gieciach Smile

http://ibonsaiclub.forumotion.com/t1129 ... ori-dragon

Sosna - sabamiki - 09-26-2012

szkoda polemizować z wami na zdania wyrwane jak zwykle z kontekstu całej wypowiedzi. to co robi p. slovak jest świetne ale nie porównuj jego materiałów to tego tutaj, trzeba wpierw po co ma się stosować takie techniki a dopiero komuś sugerować. druga sprawa to przynajmniej samemu je kiedykolwiek zastosować , myślę że już robiłeś wiele razy takie gięcie skoro je tak polecasz Big Grin podajesz macku przykład sosny gdzie praktycznie bez silnego kompaktowania nie da się zrobić dobrego bonsai , druga sprawa że większość będzie ukryte pod zielenią. no i co do dochodzenia to życzę ci lepszych sukcesów niż te 20 lat Big Grin
arturze jedź na najbliższą wystawę EBA i powiedz im wszystkim że to jest "badziewne" tamto "badziewne" bo krzywe , obdarte z kory ............ ciekaw jestem reakcji :lol: :lol: tu ich na forum nie znajdziesz . żeby być krytykiem w danej dziedzinie trzeba się na tym znać !! gusta nie mają tu nic do rzeczy , o gustach się nie dyskutuje , zachowuje się je dla siebie a nie wyraża tego publicznie nie mając o tym pojęcia !!! no ale przecież to forum , internet , tu jestem bogiem , mogę wszystko ........ szkoda palców
idę popracować przy drzewach .......... sajonara

Sosna - ZKM - 09-26-2012

A co sadzisz o tym materiale? Tu jest odpowiedz co mozna zrobic.
http://ibonsaiclub.forumotion.com/t8330 ... ine-autumn

kolejny "żaden to fajny materiał"
http://ibonsaiclub.forumotion.com/t3560 ... ovakia#top

Tutaj jest przykalad "bezsensownego niszczenia kory".
http://ibonsaiclub.forumotion.com/t1853 ... formations

Drogi Sebastianie, teraz to ty mnie obrażasz wytykając mi niewiedzę, brak doświadczenia, krytykanctwo itd. Póki co, to ty krytykujesz czyjś materiał, nie jaSmile Ja NIGDY i NIGDZIE nie napisałem że się na tym znam. Wprost przeciwnie po to jestem na tym forum żeby się czegoś dowiedzieć. Natomiast posiadanie własnego zdania na jakiś temat nie jest chyba niczym złym. Mnie się wydaje że gust ma tu dużo do rzeczy. Bo nalezy sobie zadać pytanie, czy chce mieć w domu coś co jest zgodne z normami, zasadami, tradycją i kij wie czym jeszcze, czy poprostu chcę mieć w domu ładne drzewko i tyle. Trochę za dużo patosu w Twoim gadaniu, odniesień do "mistrzów Bonsai" i wykrzykników, a za mało luzu, spontanu i może radości z faktu że możesz komuś pomóc. Gadasz jakbyś był urzędnikiem UE i wytykał że ten ogórek to nie ogórek, bo jest wygięty w prawo zamiast w lewo i ma 3 cm za dużo w obwodzie niż przewidują normy. Nie znasz się, nie masz pojęcia, nie dojrzałeś zeby handlować ogórkami :lol:
Nie wszyscy na tym forum to fanatycy sztuki bonsai, niektórzy chcą mieć poprostu fajne drzewko w domu i pytają jak to zrobić. Jeśli jesteś fajnym kolesiem to pomóż, a nie podcinaj skrzydeł na dzień dobry tekstem - niefajny materiał.
Co do mojego zdania to takie właśnie mam. Podobają mi się drzewa proste, mocne, wyglądające na silne i zdrowe. Takie które mogę spotkać w naszym lesie, a nie jakieś powyginane dziwolągi obdarte z kory jak z obrazu Gigera . Mam chyba do tego prawo, prawda?

Sosna - ZKM - 09-26-2012

modrzew-europejski-yamadori-t15195.html

taka sama dyskusja Smile

Re: Sosna - radpol - 09-26-2012

ZKM o tym samym pomyślałem :-). Sebastianie po to została wymyślona Demokracja i nawet amerykańscy wojskowi udostępnili nam największy wynalazek XX wieku jakim jest internet by każdy mógł wypowiadać swoje zdanie publicznie i nawet dyskutować o gustach i swoje gusta przedstawiać... Twoja wypowiedź zalatuje brakiem elastyczności w analizowaniu czyichś gust... a tym bardziej brakiem zrozumienia dla kogoś kto nie zna się na bonsai... i jak zwykle temat zboczył z kursu jakiego powinien się trzymać...
A dla właściciela tematu powiem że mi również podobają się proste sosny takie które rosną przy drogach nie w lasach:-)
Pozdro

Sosna - peper50 - 09-26-2012

.

Re: Sosna - Przemek R. - 09-26-2012

Jak dzieci, nie zaglądałem tu z miesiac czasu, wchodze i dalej udowodnianie kto ma racje. Myśle , ze sam autor postu jest niepoważny, ponieważ wystawiając rośline, zawsze trzeba się nastawić na krytyke innych. Jeżeli ciągle się ma jakieś zaa, bez uzasadn9ienia to jest się gburem i tyle.

Ja nie będe się wywodził nad materiałem jako "do fotmowania" bo tutaj nie ma co gdybyać, trzeba robić bunjina a nie kaskade. Piszesz, ze masz tą sosne od 10 lat - moje pytanie ? Co z nią robiłeś, bo powinna być mega gensta po tylu latach i rozbudowana.

maćku teraz to się rozgalopowałeś z tymi drzewami, ale nie bardzo wiem o co już ci chodzi bo zapodajesz drzewa zgoła różne od tego materiału i nadal nie widzisz różnicy między nimi a taką jak ta sosną. po prostu jest to bardzo przeciętny materiał i tyle , jakich wiele i nie m co się nad nim rozwodzić , da się z tego coś wyciągnąć ale nigdy szału nie będzie i skończmy tą dyskusję bo nie prowadzi do niczego, a będziemy tylko temat Mariuszowi zaśmiecać. Ja chciałbym bym bardzo aby każdy z was na potwierdzenie sowiego stanowiska pokazywał swoje prace a nie Slovaka lub innego twórcy który w dodatku ma wokół siebie góry tak że materiał już po pozyskaniu jest świetny.

Sosna - peper50 - 09-26-2012

.

jak nie masz nic na temat do powiedzenia to sam oszczędź bo nic sensownego nigdy nie piszesz poza durnymi zaczepkami , weź się za drzewa a nie za słownik aforyzmów

Sosna - mar44 - 09-26-2012

Mega forum gratulacje !!! chciałem tylko oceny i wskazuwek jak ewentualnie dalej prowadzić to drzewo poradzić się bardziej doświadczonych a otrzymałem między innymi że jestem nie poważny , autor postu Przemek R pyta co robiłem przez 10 lat -leżał . Każy kiedyś się uczył mnie zajęło to tyle czasu a innym mnie(doświadczonym ) Za rady dzięuję . Proponuję zamknąć temat , jałowa dyskusja która do niczego nie prowadzi .

NIEPOWAŻNY

Sosna - ZKM - 09-26-2012

Ej dziewczyny nie drapcie sie!

Sabamiki napisał(a):zapodajesz drzewa zgoła różne od tego materiału i nadal nie widzisz różnicy między nimi a taką jak ta sosną
Sebastian: te linki, a zwlaszcza ten pierwszy pokazuje co mozna zrobic z nieciekawego materialu. Czy az tak mocno rozni sie od tego zaprezentowanego przez Mariusza? Tego nie wiem, ale wygladaja na dosc podobne, moze z wyjatkiem tego, ze zaprezentowana sosna na linku jest wieksza.

Zadzam sie z tym, ze material nie powala i nie nadaje sie na material na pokazy dla jakiegos mastera. Ale jako material dla poczatkujacego to jest na prawde super. A nawet dla kogos zaawansowanego bylby super zabawa. Zgodze sie z toba, ze ja bym nie kopal takiego yamadori, nawet bym go nie zuwazyl. Ale to nie znaczy, ze slaby.

"Bardzo przecietny material" - moze ktos mi zarzuci pyche, ale bardzo zaluje ze nie dostane w swe lapy, bo wyszloby bardzo fajnie.

Nie wiem czy zasmiecam temat, ale te linki pokazuja co moza zrobic.

sabamiki napisał(a):Ja chciałbym bym bardzo aby każdy z was na potwierdzenie sowiego stanowiska pokazywał swoje prace
No ja tam zamieszczam wszystko jak leci. Skonczone, nieskonczone. Tak, zeby sie dzialo. Teraz tez sie dzieje - rozmawiamy i nikt nikogo nie obraza. No moze .... za bardzo nie rozumiem o co chodzi Przemkowi - "Myśle , ze sam autor postu jest niepoważny, ponieważ wystawiając rośline, zawsze trzeba się nastawić na krytyke innych."
Na prawde nie wiem o co chodzi?

mar44 napisał(a):Mega forum gratulacje !!! chciałem tylko oceny i wskazuwek jak ewentualnie dalej prowadzić to drzewo poradzić się bardziej doświadczonych a otrzymałem między innymi że jestem nie poważny
Witamy na forum. Smile Ja dla mnie fajnie jest.

Re: Sosna - peper50 - 09-26-2012

Przemek R. napisał(a):powinna być mega gensta po tylu latach i rozbudowana.

Gęsta Big Grin. Panie magistrze :lol:

Re: Sosna - radpol - 09-27-2012

macie coś w podobie do sosny właściciela tematu.
http://ibonsaiclub.forumotion.com/t1154 ... sylvestris
i już się nie "prujcie"...