![]() |
Klon Palmowy 'Asahi Zuru' - Wersja do druku +- Forum Polskich Bonsaistów (http://bonsaiforum.pl) +-- Dział: DLA ZAREJESTROWANYCH (http://bonsaiforum.pl/forum-4.html) +--- Dział: Dyskusje o Bonsai (http://bonsaiforum.pl/forum-9.html) +--- Wątek: Klon Palmowy 'Asahi Zuru' (/thread-1395.html) |
Klon Palmowy 'Asahi Zuru' - fiedler1 - 04-14-2012 Witam... Chcialem Wam pokazac mojego klona palmowego, byl przesadzany i zimowal ladnie. Korzenie ma ulozone promieniscie, powciskalem pomiedzy nie plaskie kamienie zeby je wyodrebnic co w efekcie za pare ladnych lat da mi poczatki ladnego nebari ![]() ![]() ![]() Kolega z forum Wizja dal mi przykladowy pomysl na ciecie klona ![]() Re: klon palmowy forma - fiedler1 - 04-14-2012 Projekt uzytkownika : Wizja Re: klon palmowy forma - Bolas - 04-14-2012 Projekt na przyszłe 10lecie masz. Teraz tylko go zrealizować. Re: klon palmowy forma - fiedler1 - 04-14-2012 Bolas ja wiem ze za rok czy dwa nie bede mial rosliny wystawowej ![]() Re: klon palmowy forma - Bolas - 04-14-2012 i dokładnie to miałem na myśli. Re: klon palmowy forma - fiedler1 - 04-14-2012 Na projekcie(wizja) zrobilem swoje poprawki... Co do wirta nie mam programu hmm ale cos tam widac (chyba) Norbert w swoim projekcie zostawil galazke nr 3 oraz 2 ja dodalem 1 i 4 ... 1 jest to galaz ktora idzie idealnie pionowo i od niej odchodzi galazka nr 2 ktora Wizja zostawil... wydaje mi sie ze bardziej naturalnie bedzie wygladalo jak zostanie galazka nr 1 galazka nr 4 nie jest gruba ale wychodzi z tylu pnia i w przyszlosci da glebie calej kompozycji. Re: klon palmowy forma - Bolas - 04-15-2012 To klon więc szczepienie czy uzyskanie gałęzi z pnia to żaden problem. Możesz zrobić z nim praktycznie wszystko co sobie wymarzysz. Re: klon palmowy forma - fiedler1 - 04-15-2012 Z tym szczepieniem dobrze wiedziec Bolas ![]() ![]() Re: klon palmowy forma - Bolas - 04-15-2012 Tak czy siak będzie widać rany. Dlatego cięcia muszą być przemyślane a roślina sędziwa żeby jak najmniej były widoczne. Re: klon palmowy forma - wizja - 04-15-2012 Zaproponowałem w ten sposób, ponieważ wydaje mi się, że otrzymałbym lepsze zwężenie pnia (+ jakiś ruch) niż przy zostawieniu pnia, który proponujesz. Zostawiłem też tylną gałązkę, ale obok, cieńszą. Ta grubsza po wybiciu nowych pąków na pniu będzie później moim zdaniem zbyt gruba w stosunku do całości. I na koniec, zostawiłbym tylko jeden wierzchołek, ponieważ wydaje mi się, że drzewko wykorzysta wtedy energię na budzenie pąków (większej ilości?) na jednym pniu - czyli lepiej (teoretycznie) więcej pąków na jednym pniu niż tyle samo rozłożonych na dwóch. Ale to moje gdybanie ![]() Re: klon palmowy forma - fiedler1 - 04-22-2012 Witam. wsadzam aktualne zdjecie klona... przesadzilem go do glebszego pojemnika nie ruszalem bryly korzeniowej... posadzilem go w ziemi i akadamie... troszke go przycialem... klona zaatakowaly mszyce :/ odmiana czarna... popsikalem je preparatem na mszyce i chyba troszke przesadzilem z jego iloscia poniewaz "spalilem" pare listkow, mam nadzieje ze sie odrodza.. klon palmowy forma - fiedler1 - 08-14-2012 Witam. Wrzucam aktualne zdjecie klona... W tym roku skupilem sie na utrzymaniu formy korony. Wiosna 2013r. Zabieram klonika do Wroclawia na prace zwiazne z nebari. Korzenie klona rozchodza sie promieniscie co powinno ulatwic sprawe. klon palmowy forma - wog - 08-14-2012 ![]() klon palmowy forma - Maricin Żmudziński - 08-14-2012 Może przygiąć dolną gałąź do pnia głównego? klon palmowy forma - fiedler1 - 08-14-2012 Marcin mowa o prawej dolnej ?? byla przyciagnieta do pnia ![]() ![]() Re: klon palmowy forma - Bolas - 08-15-2012 Dlaczego wywaliłeś najniższą gałąź z grubszego pnia? Miałeś odpowiednik tej z obrazka wzorca. Przesadzając mogłeś pomyśleć o sposobie który podał p.Włodek na swojej stronie. Razem z kształtowaniem korony tworzyłoby się nebari tak będziesz miał lata w plecy. http://www.bonsai.pl/klon%20nebari.html klon palmowy forma - fiedler1 - 08-15-2012 Bolas poniewaz postawilem na ta z drugiej strony. ![]() Klon Palmowy 'Asahi Zuru' - fiedler1 - 04-30-2013 Klon juz sie wybudzil ! niestety przy przesadzaniu jedna galazka sie zlamala i pien ponizej korony jest lysy... mam nadzieje , ze w tym sezonie pusci nowe galazki Re: Klon Palmowy 'Asahi Zuru' - Bolas - 04-30-2013 To klon możesz go szczepić jak dusza zechce. Więc i gałęzie będzie miał tam gdzie chcesz: ![]() Klon Palmowy 'Asahi Zuru' - bart585 - 06-15-2013 Witam, od pewnego czasu jestem posiadaczem klona bloodgood, jestem zielony w tematyce bonsai i uprawy tego klona, czytam różne informacje dotyczące uprawy, ale najchętniej chciałbym sie posiłkować informacjami od pro gracza w tej dziedzinie, jak możesz to prosze o pomoc. Mam swój post na tym forum , zapraszam i pozdrawiam. |